U digitalnoj eri koja je iz korena promenila sve društvene procese i sisteme, ne možemo govoriti o marketingu koji nema digitalnu formu. A budući da je marketing strategija jedna od najvažnijih stavki u svakoj strategiji razvoja, ona mora biti u svakom svom segmentu dobro osmišljena i realizovana.

Marketing strategija se, pre svega, odnosi na predstavljanje biznisa na internetu, tačnije – na vebsajt firme ili organizacije. Digitalna forma vašeg marketinga prvenstveno u vidu vebsajta, a zatim i profila na društvenim mrežama, je ta krucijalna stavka vaše razvojne strategije koja zaslužuje da joj se posveti pažnja, vrema i resursi.

Treba imati na umu da će jedino dobar sajt doprineti razvoju vašeg biznisa. Ali šta se podrazumeva pod dobrim sajtom? Pre svega – optimizovan. Vašem sajtu je potrebna optimizacija svakog segmenta kako bi on dao pozitivne rezultate na planu povećanja broja posetilaca, konverzija istih u kupce i na taj način razvoj vašeg biznisa. Šta tačno znači dobro optimizovan sajt i kako to postići predstavljamo vam u daljem tekstu.

SEO optimizacija sajta – šta znači i zašto vam je bitna?

U odnosu na prethodni pojam optimizacija, ovog puta smo dodali akronim SEO. To je zapravo skraćenica od Search Engine Optimization, što bi u našem prevodu bilo Optimizacija sajta za pretraživače. SEO optimizovan sadržaj znači da je vaš sajt kreiran prema pravilima koja ga visoko pozicioniraju na pretraživačima, što za vas znači veća vidljivost na internetu.

Imati dobru poziciju na Google-u je jedan od osnovnih zahteva koji morate ispuniti da bi vaša internet strategija bila uspešna. Ono što stvar čini težom je da se vaša pozicija može smatrati uspešnom jedino ako ste u top 5 rezultata pretrage na Google pretraživačima. Nešto lošija, ali ne i najgora opcija je da se nađete pri dnu prve strane, ali bar ste na prvoj strani. No, ako se vaš sajt nalazi na drugoj ili trećoj strani (o ostalim i da ne govorimo) – vi ne postojite, a to znači da vaš sajt nije dobro optimizovan.

Bolja pozicija na Google-u i veće prodajne šanse

Pozicija na pretraživaču je bitna iz razloga što je internet prvo mesto gde će vas vaš potencijalni kupac potražiti, a statistike govore da ljudi najčešće posećuju prve 3-5 stranica koje im pretraživač prikaže. Veoma mali procenat upornih ode dalje od toga, ali vama je bitno da se nalazite tamo gde se nalazi najveći deo vaše publike. Optimizacija sajta je to sredstvo koje će vas dovesti do bolje pozicije na Google-u, a samim tim i do većih prodajnih šansi. Međutim, dobro optimizovan sajt ne znači samo visoku poziciju na Googlu, već taj poja obuhvata mnogo drugih aspekata koji se tiču vašeg sajta. Ti aspekti se odnose na sadržaj i funkcionalnost vašeg sajta.

Optimizacija sajta vam omogućava da sadržaj koji čini vaš sajt bude relevantan, kvalitetan, razumljiv i pregledan. Stranice na sajtu moraju biti dobro organizovane, odnosno da svaka bude pozicionirana po logičnom sledu, kako bi se posetilac lako snalazio na vašem sajtu. SEO optimizacija je metod koji će vašem sadržaju dati taj krucijalni element koji ima za cilj da vas dobro pozicionira na Google – u: ključne reči. Tim SEO profesionalaca optimizuje vaš sajt prema ključnim rečima vezanim za uslugu ili proizvod koji vi predstavljate na sajtu, što je jedan od zahteva da vaša pozicija na pretraživačima bude visoka.

Pored ključnih reči kojima je upotpunjen vaš sadržaj koji mora ispuniti gorenavedene kriterijume (relevantnost, konciznost, jasnoća, preglednost, organizovanost), još jedan od zahteva u trci za dobru poziciju na pretraživačima je brzina učitavanja sajta. Ovaj kriterijum se odnosi na to da se stranice na vašem sajtu brzo učitavaju (u proseku do 2 sekunde), što veoma doprinosi dobrom korisničkom iskustvu na vašem sajtu.

Optimizacija sajta u kontinuitetu je imperativ za održavanje dobre pozicije

Bitno je imati na umu da nije sav posao završen kada postignete optimizovan sadržaj i time obezbedite visoko mesto na Google-u. Zapravo, prava borba tek tu počinje – održati to dobro mesto. Konkurencija je velika i konkurencija se neprestano unapređuje – važno je tako razmjišljati. To će vas motivisati da se i vi trudite da budete bolji, da se unapređujete i da se borite za svoje mesto u pretrazi.

Olakšavajuća okolnost je što u toj borbi niste sami. Tim SEO stručnjaka koji poznaju prirodu Google-a i znaju sve njegove zahteve i kriterijume koncipira strategiju za vaš sajt i realizuje je u skladu sa pomenutim zahtevima. Profesionalna usluga optimizacije sajta podrazumeva da naš tim kontinuirano radi na vašoj online strategiji koja se tiče optimizacije. Vođeni ciljem da vam pružimo maksimalno kvalitetnu uslugu i pozitivne rezultate, obezbeđujemo vam visoku poziciju na Google-u i radimo na konstantnom unapređenju vašeg sajta.